Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι το ISO 14001

Τι είναι το ISO 14001;

Το Διεθνές Πρότυπο ISO14001 καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης/ΣΠΔ (Environmental Management System/EMS).

Τι απαιτεί η εφαρμογή του ISO 14001;

Μέσω μιας συστηματικής προσέγγισης ένας οργανισμός αναγνωρίζει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον και θέτει σκοπούς, στόχους και προγράμματα για την παρακολούθηση και μείωση των επιπτώσεων αυτών. Ο οργανισμός με την εφαρμογή ενός ΣΠΔ θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί διαρκώς να βελτιώνει την επίδοσή του.

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το ISO 14001;

Το πρότυπο αυτό δύναται να εφαρμοστεί σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδους και μεγέθους, δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συνολικής συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πρόληψη της ρύπανσης, η εφαρμογή ενός ΣΠΔ κρίνεται πλέον απαραίτητη.

Οικονομικά οφέλη εφαρμογής του ISO 14001:

  • Εξάλειψη του κόστους που μπορεί να προκύψει από την μη τήρηση της νομοθεσίας και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων που μπορεί να επηρεάσει και την φήμη της εταιρείας
  • Εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας και εξοικονόμηση κόστους από την εφαρμογή αυτών
  • Μείωση του κόστους διαχείρισης αποβλήτων και της κατανάλωσης φυσικών πόρων μέσω προγραμμάτων διαχείρισης και ορθολογικής χρήσης α’ υλών και φυσικών πόρων.

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη εφαρμογής του ISO 14001: 

  • Ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της επιχείρησής σας και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας
  • Εξασφάλιση πλήρους νομοθετικής συμμόρφωσης
  • Διευκολύνση της συνεργασίας σας με άλλους οργανισμούς που απαιτούν την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Πλήρης ενσωμάτωση του προσωπικού στην εφαρμογή και την τήρηση του συστήματος.

Τι μπορεί να σας προσφέρει η LRQA;

H LRQA παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες αξιολόγησης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης σύμφωνα με το πρότυπο αυτό. Η πιστοποίηση κατά ISO 14001 από την LRQA, φέρειδιαπίστευση από το UKAS.
Οι επιθεωρητές της LRQA εστιάζουν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκάστοτε επιχείρηση. Ο απώτερος σκοπός είναι η επιχείρηση να εντοπίσει,  να περιορίσει και να διαχειριστεί τις σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές της και να εστιάσει σεουσιαστικά για την επιχείρηση οφέλη, όπως αυτά μπορούν να προκύψουν από ένα αποτελεσματικό Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου