Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι η κομποστοποίηση;



Kομποστοποίηση είναι η διαδικασία παραγωγής του κομπόστ. Το κομπόστ είναι φυτόχωμα άριστης ποιότητας, που παράγεται εύκολα, με τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών αποβλήτων από τους μικροοργανισμούς.
        Τα φυτικά υπολείμματα μετατρέπονται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα, το χούμο, που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό και εύφορο.
Τα οργανικά υλικά που συγκεντρώνονται τεμαχισμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένους σωρούς, περιέχουν τους απαραίτητους πληθυσμούς μικροοργανισμών, για την έναρξη της διαδικασίας αποσύνθεσης, η οποία κάτω από φυσικές συνθήκες περιβάλλοντος απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό, λαμβάνεται μέριμνα ώστε η παραγόμενη θερμότητα από τη διαδικασία, να διατηρείται, ώστε να επιταχυνθεί η αποσύνθεση.
        Οι μικροοργανισμοί που παίρνουν μέρος στην κομποστοποίηση, είναι κυρίως βακτήρια, μύκητες, ακτινομύκητες, πρωτόζωα, αρθρόποδα και διάφορα έντομα. Όσο περισσότερες και διαφορετικές ουσίες περιέχει η κομπόστ, τόσο καλύτερη κοπριά θα μας δώσει. Για να ωριμάσει μια κοπριά πρέπει να παρέλθουν 1-3 χρόνια. Εάν, μέσα σ' ένα χρόνο, δεν γίνει η χουμοποίηση (χώνεμα) σημαίνει ότι η κομπόστ έχασε τη δραστικότητά της και πρέπει να επέμβουμε. Πρέπει να την γυρίσουμε ή να την ανακατέψουμε, προσθέτοντας και λίγη κοπριά στάβλου, ασβέστιο ή άλλες οργανικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου