Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα του κομπόστ

Οι παράγοντες αυτοί είναι: 

  1. Ο σωστός αερισμός, διότι αναπληρώνει το οξυγόνο που καταναλώνεται από τους μικροοργανισμούς. 
  2. Η θερμοκρασία, από 45C έως 75˚C. 
  3. Η υγρασία, της τάξεως 45-60%. 
  4. Το ουδέτερο pH. 

Ένα άλλο κριτήριο είναι και η αναλογία άνθρακα προς άζωτο, μία καλή αναλογία για ταχεία κομποστοποίηση είναι 2 μέρη «καφέ» προς 1 «πράσινα». 
Τα υλικά πλούσια σε άνθρακα είναι τα καφέ υλικά:
 ξερά φύλλα, κλαδάκια, χαρτί, ενώ
 τα υλικά πλούσια σε άζωτο είναι τα πράσινα υλικά:
 λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα), υπολείμματα από σαλάτες, κουρεμένη χλόη. Σε περίπτωση δυσοσμίας, πρέπει να αερίζετε καλά και να αναδεύετε συχνά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου