Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Συμπληρώνοντας τα ημερολόγια


Σημαντικότερα οφέλη από τη κομποστοποίηση

  • Μείωση του κόστους διάθεσης των αποβλήτων
  • Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων
  • Μείωση του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές
  • Επιστροφή θρεπτικών στοιχείων στη γη
  • Ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των οργανικών

Κομπόστ: Η επι­τά­χυνση μιας φυσι­κής διαδικασίας

Γιατί χρη­σι­μο­ποιούμε κομπόστ;
Η μετα­τροπή των απο­μει­να­ριών του κήπου ή της καλ­λιέρ­γειάς μας σε κομπόστ έχει πολλά πλε­ο­νε­κτή­ματα. Είναι καταρ­χήν είναι ένας τρό­πος για να μειώ­σουμε τα σκου­πί­δια που παρά­γουμε και πρέ­πει να βρούμε τρόπο να τα ξεφορ­τω­θούμε. Παράλ­ληλα όμως μας παρέ­χει πολλά χρή­σιμα πλεονεκτήματα.

Το κομπόστ είναι ένα εξαι­ρε­τικό πρό­σθετο του χώμα­τος το οποίο βελ­τιώ­νει την υγεία και τη δομή τόσο των αργι­λι­κών όσο και των αμμω­δών εδα­φών. Μπο­ρούμε να το προ­σθέ­σουμε στο πάνω μέρος του χώμα­τος σαν επί­στρωμα. Αν το ανα­μεί­ξουμε και με άλλα στοι­χεία φτιά­χνουμε ένα καλό φυτόχωμα.

Πότε είναι έτοιμο το κομπόστ;

Το κομπόστ είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο καφέ και εύθρυ­πτο.
Το έτοιμο κομπόστ έχει μια γήινη μυρω­διά και δεν μυρί­ζει άσχημα.
Η θερ­μο­κρα­σία του έτοι­μου κομπόστ είναι η θερ­μο­κρα­σία περιβάλλοντος.
Μπο­ρείτε να βάλετε μια μικρή ποσό­τητα κομπόστ σε μια πλα­στική σακούλα που θα τη σφρα­γί­σετε. Αν δεν δια­πι­στώ­σετε καθό­λου υγρα­σία, τότε το κομπόστ σας είναι έτοιμο.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σκοπός της BIOCOMPOST

Σκοπός της Biocompost είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και της βιομάζας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από την κα. Σοφία Τσαγκά Σύμβουλο του ΣΕΝ

Ενημέρωση των διευθυντών της εταιρείας BIOCOMPOST από την εθελόντρια Σύμβουλο του ΣΕΝ κα Σοφία Τσαγκά -στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας

Συζήτηση για την πολιτική της εταιρείας
Παρουσίαση από τη Γενική Διευθύντρια της πλάνων για τη διαφημιστική καμπάνια  της BIOCOMPOST

Έλεγχος του οικονομικού απολογισμού








Ενημέρωση για το Marketing

Οι διευθυντές και το προσωπικό της εταιρείας BIOCOMPOST είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Marketing από την Παπαδοπούλου Χριστίνα PHD researcher in International Marketing, Leeds University Business School, UK.

Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια της πολιτικής της εταιρείας για διαρκή ενημέρωση του προσωπικού της στις νέες εξελίξεις στο χώρο του Marketing και των επιχειρήσεων αλλά και τη συμμετοχή τηςBIOCOMPOST στο διαγωνισμό που διοργανώνει το Επιμελητήριο Σερρών με το ΚΕΣΥΠ Σερρών με τίτλο "Μαθητών Επιχειρείν"
Αποσπάσματα από τη συνάντηση υπάρχουν στο video που ακολουθεί

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η διαφήμιση μας!



Από τη διαφημιστική μας καμπάνια


Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:

Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.

Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσεγγίζαν τους 5 εκ. τόνους.

Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α.. Τα αέρια αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς για την αλλαγή του κλίματος στη Γη, με τις γνωστές για όλους καταστρεπτικές συνέπειες.

Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωσή τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.

Ενημερωτικά δίπτυχα