Μαθητική επιχείρηση του Β'3β του 6ου Γυμνασίου Σερρών. Yπεύθυνη καθηγήτρια:Αρβαντά Αγγελική
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Το όραμά μας
Το όραμα μας είναι η συμβολή μας στην παραγωγή προϊόντων με:
• ποιότητα
• ταυτότητα
• αναγνωρισιμότητα
σεβόμενοι το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενημέρωσης στον τομέα της θρέψης και της λίπανσης για μια ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016
Συναρμολογήσετε το παζλ του κομποστοποιητή μας
Παίξτε προσπαθώντας να συναρμολογήσετε το παζλ του κομποστοποιητή μας
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016
Τι είναι το ISO 14001
Τι είναι το ISO 14001;
Το Διεθνές Πρότυπο ISO14001 καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης/ΣΠΔ (Environmental Management System/EMS).
Τι απαιτεί η εφαρμογή του ISO 14001;
Μέσω μιας συστηματικής προσέγγισης ένας οργανισμός αναγνωρίζει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον και θέτει σκοπούς, στόχους και προγράμματα για την παρακολούθηση και μείωση των επιπτώσεων αυτών. Ο οργανισμός με την εφαρμογή ενός ΣΠΔ θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί διαρκώς να βελτιώνει την επίδοσή του.
Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το ISO 14001;
Το πρότυπο αυτό δύναται να εφαρμοστεί σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδους και μεγέθους, δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συνολικής συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πρόληψη της ρύπανσης, η εφαρμογή ενός ΣΠΔ κρίνεται πλέον απαραίτητη.
Θεσμικό πλαίσιο
Ν.4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/13-2-2012) «Ποινική Προστασία του περιβάλλοντος
– Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» Ο ρυπαίνων πληρώνει Τήρηση της αρχής της εγγύτητας και της αυτάρκειας Ευθύνη του παραγωγού για διαχείριση των αποβλήτων του Προτεραιότητα στην ανάκτηση Αύξηση ειδικού τέλους ταφής αποβλήτων ΚΥΑ 114218/1997 (ΦΕΚ 1016 B) «Κατάρτιση πλαισίου Προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» ΚΥΑ 29407/3508/2002 (ΦΕΚ 1572 B) «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Στόχος η μείωση των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων προς υγειονομική ταφή Μη αποδοχή αποβλήτων που είναι υγρά, μυρίζτηουν, έχουν μεγάλη βιοσυσσώρευση και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909 B) «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης» πλαισίου Προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» ΚΥΑ 29407/3508/2002 (ΦΕΚ 1572 B) «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Στόχος η μείωση των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων προς υγειονομική ταφή Μη αποδοχή αποβλήτων που είναι υγρά, μυρίζουν, έχουν μεγάλη βιοσυσσώρευση και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909 B) «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης»
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016
Διαγωνισμός «Μαθητών Επιχειρείν»
Τοπικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Μαθητών Επιχειρείν» διοργανώνει το ΚΕΣΥΠ Σερρών, στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής Σταδιοδρομίας «Μαθητών Επιχειρείν» για την προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με την υποστήριξη του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών και της Διεύθυνσης Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες μαθητών – μαθητριών των Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου.
Πηγή:http://www.ert.gr/serres-diagonismos-mathiton-epichirin/
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
Διευθυντής Ασφάλειας
Αναστάσης Παπαδόπουλος
Ο αρμόδιος για την ασφάλεια και την υγεία φροντίζει για την:
1. Ασφάλεια εργασίας. Αυτή εξασφαλίζεται βασικά με
- τον καθορισμό και την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία,
- τον έλεγχο και τη συντήρηση των μηχανημάτων της βιομηχανίας, ώστε το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια,
- την εκπαίδευση του προσωπικού για το χειρισμό των μηχανημάτων και γενικότερα σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής,
- την τοποθέτηση αφισών στα σημεία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητος.
- 2. υγεία των εργαζομένων. Εξασφαλίζεται με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού και με την προστασία τους από βιομηχανικές ασθένειες.
- 3. Προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, αφού εντοπίσει τις πηγές κινδύνου στους χώρους εργασίας, ταξινομήσει τους κινδύνους, και εκτιμήσει το βαθμό επικινδυνότητας.
- 4. Δημιουργία καλών συνθηκών εργασίας, π.χ. κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων δουλειάς, κατάλληλη επιλογή θερμοκρασίας, σύστημα εξαερισμού, κατάλληλος φωτισμός, περιορισμός του θορύβου στο βιομηχανικό περιβάλλον, ευχάριστος χρωματισμός των χώρων κ.ά.
- 5. Δημιουργία αρχείου με όλα τα ατυχήματα που συνέβησαν στους χώρους εργασίας. Φροντίζει ακόμη, για την παροχή αποζημίωσης στους εργαζόμενους.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016
Η κατασκευή του κομποστοποιητή
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016
Το γέμισμα του κομποστοποιητή
Το γέμισμα του κομποστοποιητή-Μαθητική επιχείρηση στην Τεχνολογία BIOCOMPOST on PhotoPeach
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
Φυσικό περιβάλλον
Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την άβια ύλη που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη Γη. Υπό αυτή την άποψη, το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων και διαφοροποιείται από τοδομημένο περιβάλλον, στο οποίο συγκαταλέγονται οι γεωγραφικές περιοχές που δέχονται σημαντική επιρροή από τον Άνθρωπο. Στο φυσικό περιβάλλον μπορούμε να κατατάξουμε πλήρεις οικολογικές μονάδες, τα οικοσυστήματα, αλλά και παγκόσμιους φυσικούς πόρους όπως ο αέρας και το νερό. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της οικονομικής ανάπτυξης. Στις μεγάλες πόλεις συγκεντρώνεται ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, σε μια πολύ μικρή όμως έκταση. Έτσι, οι δραστηριότητες των ανθρώπων αυτών αθροίζονται συνεχώς και φτάνουν σε τέτοιο σημείο που το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οικολογικών προβλημάτων. Έτσι ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και οι υδάτινοι πόροι, κυρίως από τις καύσεις στους κινητήρες των μέσων μεταφοράς (οχημάτων), στους καυστήρες των κατοικιών και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με ανάλογο τρόπο ρυπαίνονται και τα ύδατα των θαλασσών και των ποταμών, τα απορρίμματα αυξάνονται συνεχώς (συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων για την υγεία τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων), ενώ καταστρέφεται και το έδαφος, διότι οι ανάγκες των ανθρώπων είναι όλο και περισσότερες και έτσι εκχερσώνονται εκτάσεις για οικοδόμηση κτηρίων ή καλλιέργεια (π.χ. αποδάσωση). Άλλα συναφή προβλήματα είναι η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, η παγκόσμια θέρμανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η αναμενόμενη εξάντληση των ορυκτών καυσίμων.
Μετά τη δεκαετία του 1960, με την εμφάνιση του οικολογικού κινήματος, των πράσινων πολιτικών κομμάτων, της επιστήμης των μηχανικών περιβάλλοντος και εννοιών όπως η αειφόρος ανάπτυξη ή οι οικοκοινότητες, λαμβάνει χώρα μία προσπάθεια για την επίλυση των εν λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
Ο κομποστοποιητής μας είμαι γεγονός.
Οι μαθητές του Β3β με πολύ ζήλο και προσωπική εργασία δημιουργήσαν στην αυλή του 6ου Γυμνασίου αξιοποιώντας άχρηστες παλέτες τον κομποστοποιητή τους στα πλαίσια της μαθητικής τους επιχείρησης “BIOOMPOST” στο μάθημα της Τεχνολογίας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Αρβαντά Αγγελικής
Σκοπός της δημιουργίας του κομποστοποιητή είναι η εκμετάλλευση των πεσμένων φύλων που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου και την μετατροπή τους σε βιολογικό φυλλόχωμα που θα αποτελέσει και το κύριο προϊόν της επιχείρησης τους.
Συνάμα οι μαθητές με την κατασκευή τους έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και του υπόλοιπους συμμαθητές τους σε θέματα οικολογίας, προστασίας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.
Το καταστατικό μας
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Σύσταση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Βιο-compost»
Σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στις Σέρρες μεταξύ όλων των διευθυντών της εταιρείας μας συμφωνήθηκαν κι έγιναν αποδεκτά τα εξής:
Οι παραπάνω συμβαλλόμενοι με το παρόν συνιστούν Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Βιο-compost», η οποία θα διέπεται από τους ακόλουθους όρους:
- Έδρα της εταιρείας ορίζεται το κατάστημα στις Σέρρες, οδός Βενιζέλου 8.
- Σκοπός της εταιρείας θα είναι η παραγωγή compost.
- Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται εικοσαετής και αρχίζει από σήμερα. Μπορεί όμως η διάρκεια της να παραταθεί ή και να είναι μικρότερη από αυτή που ορίστηκε.
- Για την συγκρότηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που ανέρχεται στα 22 € ολοσχερώς καταβεβλημένα , θα εκδοθούν 11 μετοχές ονομαστικής αξίας 2 €.
- Η Γενική Συνέλευση των μετοχών είναι το ανώτατο όργανο άσκησης της εταιρικής εξουσίας, συγκαλείται από το δημοτικό συμβούλιο και συνέρχεται υποχρεωτικά στην έδρα της εταιρείας.
- Το Δ.Σ. είναι το όργανο με το οποίο διοικείται η Α.Ε. και θα συνεδριάζει μια φορά κάθε μήνα στην έδρα της εταιρείας, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Συμβουλίου Αρβαντά.
- Ως τακτικοί ελεγκτές ορίζονται η μέτοχος κ. Σαμαρά και ο ορκωτός λογιστής κ. Πετρίδης.
- Κάθε ημερολογιακό έτος θα συντάσσεται ο ισολογισμός της εταιρείας και τα κέρδη θα διανέμονται στους μετόχους ανάλογα με τη μορφή μερισμάτων και ανάλογα με τον αριθμό μετοχών αφού προηγουμένως κρατηθούν τα αποθεματικά που ο νόμος 2190/1920 ορίζει.
- Η παράβαση κάποιου όρου από το παρόν εταιρικό αποτελεί σοβαρό λόγο λύσεως της εταιρείας ή δυνατότητα αποχώρησης από την εταιρεία.
Οι συμβαλλόμενοι
Μάστορας Γιώργος
Μαυρίδης Γιώργος
Μητρούση Μαρία
Μπέκου Ανδρομάχη
Νάνου Μαρία
Παπαδόπουλος Αναστάσης
Πατσάογλου Παντελής
Πετρακίδου Ηλιάνα
Σαμαρά Χριστίνα
Σαρακατσάνη Ζωή
Σαρακατσάνης Αναστάσης
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Κοινωνική Ευθύνη
Η εταιρεία μας έχει μεγάλη δράση στην πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Πρώτα απ' όλα σας εγγυόμαστε ότι για την παρασκευή των προιόντων μας δεν γίνεται παιδική εργασία και οι οι εργάτες που απασχολούνται στην συγκομιδή έχουν ασφαλείς και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.
Ως προς την κινητοποίηση της εταιρείας για το περιβάλλον έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικές δραστηριότητες, διότι δίνουμε άμεση προτεραιότητα σ' αυτό εφαρμόζοντας τις νεώτερες σχετικές μεθόδους. Φροντίζουμε στις συσκευασίες μας να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης μειώσαμε κατά την τελευταία διετία το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων μας και ταυτοχρόνως έχουμε τοποθετήσει εκτάσεις φωτοβολταϊκών απ' τις οποίες προμηθευόμαστε ένα μέρος της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε. Ακόμη έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να ανακυκλώνουμε τα παλαιά μηχανήματα και τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στα γραφεία μας και τις εγκαταστάσεις μας. Τέλος στηρίζουμε με υψηλές χορηγίες την WWF για την δράση της στους ελληνικούς τόπους αλλά και αυτούς του εξωτερικού.
Η μαθητική επιχείρηση BIO COMPOST θεωρεί τη γνώση δύναμη και το βιβλίο πολύτιμο και παντοτινό φίλο, γι΄αυτό επιθυμεί να συμβάλει στην ανανέωση της συλλογής της σχολικής βιβλιοθήκης του 6ου Γυμνασίου Σερρών. Για το σκοπό αυτό, ομόφωνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της επιχείρησης για την αγορά βιβλίων, τα οποία με χαρά θα δωρίσουν στη βιβλιοθήκη.
Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό τον τομέα της εκπαίδευσης, χρηματοδοτούμε και συμμετέχουμε ενεργά στην οργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων με περιεχόμενο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αξιοποίησή τους στην βιομηχανία. Επίσης στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προσφέρουμε τρεις υποτροφίες κάθε χρόνο για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό στον τομέα της κομποστοποιησης.
Μεγάλη σημασία δίνεται από εμάς στον τομέα της αλληλεγγύης προς και μεταξύ των εργαζομένων μας. Λειτουργεί στις εγκαταστάσεις μας παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων μας, χωρίς κάποιο κόστος γι' αυτούς. Επίσης κάθε δύο μήνες γίνεται δωρεάν ιατρικός έλεγχος από γιατρούς στον χώρο της επιχείρησής μας και παρέχονται συμβουλές σχετικά με την υγεία σε όποιον ενδιαφέρεται, διότι δίνουμε μεγάλο βάρος στον τομέα αυτό . Τέλος για να στηρίξουμε την δημιουργία στενών σχέσεων μεταξύ του προσωπικού μας, διοργανώνουμε κάθε χρόνο εκδρομή για αυτούς και τις οικογένειές τους με ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016
Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου
Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου
Μαρία Νάνου
Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του προϊόντος (διασφάλιση της ποιότητας). Γι' αυτό
το λόγο, σχεδιάζει συστήματα ελέγχου για κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Ο έλεγχος της ποιότητας ξεκινά από την πιστοποίηση της καταλληλότητας των πρώτων υλών, συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλης της παραγωγής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης κ.λπ. Ο έλεγχος της ποιότητας απαιτεί συνεχή επιθεώρηση.
Ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που ικανοποιούν τις προδιαγραφές ή τις απαιτήσεις του πελάτη, όπως: • ασφάλεια • διάρκεια ζωής • τρόπος λειτουργίας • μέγεθος • ταχύτητα εξυπηρέτησης κ.λπ. |
Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου συντάσσει αναφορές με τα αποτελέσματα του ελέγχου
και τις στέλνει στη Γενική Διεύθυνση.
Ο έλεγχος αφορά κυρίως το μέγεθος, το σχήμα, τη σχέση μεταξύ των επιμέρους εξαρτημάτων που συνθέτουν το τελικό προϊόν, τον τελικό έλεγχο του προϊόντος.
Το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου λειτουργεί με βάση προδιαγραφές που καθορίζονται απόοργανισμούς ή και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Τέτοιος οργανισμός είναι ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO, International Organization for Standardization), που δημιούργησε τα ονομαζόμεναπρότυπα της σειράς ISO 9000 (ISO 9001, ISO 9002 κ.λπ.).
Διασφάλιση ποιότητας είναι όλες οι προγραμματισμένες και συστηματικές ενέργειες που πρέπει να εφαρμοσθούν από την επιχείρηση ή το φορέα παροχής υπηρεσιών, ώστε να ικανοποιούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
|
Αυτά τα πρότυπα είναι κείμενα στα οποία περιγράφονται οι προδιαγραφές ποιότητας για
- το σχεδιασμό του προϊόντος,
- την ανάπτυξη του προϊόντος,
- τις παραγωγικές διαδικασίες,
- τον τελικό έλεγχο του προϊόντος,
- τη δοκιμασία του προϊόντος,
- την παροχή υπηρεσιών κ.λπ.
Οι επιχειρήσεις ελέγχονται για την εφαρμογή των προτύπων από ειδικούς φορείς. Αυτοί οι φορείς ονομάζονται Φορείς Πιστοποίησης. Στην Ελλάδα ένας τέτοιος οργανισμός είναι ο ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) που παρέχει πιστοποιητικά ποιότητας στις επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τα πρότυπα ISO. Ο ΕΛ.ΟΤ. διενεργεί δειγματοληψίες, δοκιμές, επιθεωρήσεις και αξιολογεί τις διαδικασίες και τα συστήματα Τα πιστοποιητικά αυτά αποτελούν «διαφημιστικά όπλα» που βελτιώνουν τη θέση της επιχείρησης στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού.
Ο Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου συνεργάζεται με τα τμήματα Παραγωγής, Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού Προϊόντος για τον καθορισμό της ποιότητας του προϊόντος που θα παραχθεί. Επίσης, ελέγχει όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για την παραγωγή των προϊόντων της.
Διευθύντρια παραγωγής
Διευθύντρια παραγωγής
Μαρία Μητρούση
O διευθυντής παραγωγής είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος παραγωγής με σκοπό να παραχθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Είναι δηλαδή υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας .
Ειδικότερα ο διευθυντής παραγωγής:
Φροντίζει για την κατασκευή δειγμάτων των προϊόντων που προτείνονται για παραγωγή καθώς και το τελικό δείγμα, σε συνεργασία με τον Μηχανικό Σχεδίασης και τους Διευθυντές Έρευνας , ποιοτικού Ελέγχου και Μάρκετινγκ.
Σχεδιάζει σε συνεργασία με την ομάδα των Μηχανικών Παραγωγής, τη γραμμή παραγωγής του κάθε προϊόντος και υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο των επιμέρους εργασιών.
Αλλάζει το πρόγραμμα παραγωγής, αν διαπιστώσει ότι ο αρχικός σχεδιασμός παραγωγής δεν είναι αποδοτικός από πλευράς ποιότητας και κόστους σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα.
Αναλύει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία της παραγωγής.
Καθορίζει, σε συνεργασία με τον διευθυντή Ποιοτικού Ελέγχου, το σύστημα και τα σημεία ελέγχου της παραγωγής.
Φροντίζει για την καλύτερη διακίνηση των πρώτων υλών από τις αποθήκες στο χώρο παραγωγής καθώς και τη ροή και εσωτερική διακίνηση των προϊόντων.
Επιλέγει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό και εξασφαλίζει τις απαραίτητες πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό , σε συνεργασία με τους υπόλοιπους διευθύντες.
Αντιμετωπίζει κάποια έκτακτα προβλήματα (βλάβες μηχανημάτων, απουσία προσωπικού , κτλ.).
Λαμβάνει μέτρα ώστε η εταιρεία να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.
Ο σχεδιασμός της παραγωγικής διαδικασίας πρέπει να γίνεται έτσι ώστε:
α) Να ελαχιστοποιείται το κόστος παραγωγής.
β) Να εξασφαλίζει ευελιξία στη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας.
γ) Να ελαχιστοποιούνται οι απαιτούμενες επενδύσεις.
δ) Να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο ο διαθέσιμος χώρος, τηρουμένων όμως των κανόνων ασφαλείας.
ε) Να εξασφαλίζεται υψηλή ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)